12 Haziran 2013 Çarşamba

BALIK SATIN ALIRKEN HAZIRLARKEN VE PİŞİRİRKEN NELERE DİKKAT ETMEK GEREKİR

1-Balığın kalitesi tazeliği ile ölçülür.Balık satın alırken gözlerinin parlak ve lekesiz, pulları ve yüzgeçleri diri olması lazım ayrıca deriye parmakla bastırınca parmağın bıraktığı izin hemen kaybolması lazım.
2-Her balık mevsiminde satın alınmalı.
3-Konserve balık alırken son kullanma tarihine ,üretim izni varmı yokmu kutu üzerinde delik yıpranma olup olmadığına dikkat etmek lazım.
4-Taze balıkları satın aldıktan sonra iki saatten fazla oda sıcaklığında bekletmemek lazım.Pişirilinceye kadar pulları temizlenmeli gerekirse derisini yüzmeli yıkayıp iyice temizledikten sonra buzdulabı ısısında muhafaza edilmelidir.Balıkların buzdulabı ısısında 1-2 gün dondurucu kısmında ise 3-6 ay saklanması uygundur.
5-Balık pişirmede en sağlıklı yöntem buğulama, haşlama, veya yağsız tavada pişirmedir.Kızartma yöntemi balığın besin değerinin azalmasına ve zararlı maddelerin oluşumuna neden olur.
6-Çiğ balık ve deniz ürünleri, parazitler bazı bakteri ve virüsler açısından risk oluşturur.Ayrıca B1 vitamini eksikliğine neden olduğundan çiğ veya az pişmiş şekliyle tüketilmesi sakıncalıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder