19 Haziran 2013 Çarşamba

MALZEME ALIRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Balık tutmaya yeni karar vermiş birisinin yapması muhtemel olan hatalardan bir tanesi malzeme alırken ”bütün balıkçı malzemesini alayım   ” düşüncesi. Galata köprüsüne palık tutmaya gidecek olan arkadaşımızın oltasının yanında bir iki parçalık eşyayla gidileceği gibi  sırt çantasını dolduranlarda olabiliyor..  Malzeme  kutunuzu gelişigüzel doldurmaktan kaçının. Gereken malzemeyi çok kolay bulabiliyorsunuz.  Boğaza yada Galata köprüsüne  balığa gitmek isteyen bir balıkçı arkadaşımız yanına çapari, yemli takım ve kurşun alsa yeterlidir.
Gideceği yeri önceden değerlendirmeside önemlidir. Ancak gideceği yeri değerlendirdiğinde alması gereken çaparinin ne kadar ince olması gerektiğini veya kurşun ağırlığının ne olması gerektiği hakkında da fikir sahibi olacaktır. Sonuç itibariyle derin olmayan bir yerde almış olduğu kalın çapariyi kullanmaya çalışırsa gidip tekrar ince çapari alması gerekecek. 
 İstavrit tutarak başlarsınız, daha sonra kefal yakalamaya heveslenirsiniz. birde malzemeyi alacağınıza kendiniz yapmayı denerseniz hem çok zevk alırsınız hemde maddi olarak kazanç sağlarsınız.
 Balığınız ve gideceğiniz yerle ilgili şu konularda şunları bilmeniz sonderece önemlidir
  • Hava durumu nasıl olmalı : Levrek için deniz dalgalı 
  • Ne tür sahte balık kullanılmalı : Gözleri canlı, kırmızı kafalı beyaz ve kefale benzeyen olmalı
  • En verimli yerler neresi : Kayaların veya otlukların olduğu bölgeler  iealdir.
  • Nasıl bir kamış – makaram olmalı : 3 metre uzunluğunda, ufak makaralı ve ince sağlam misinalı bir olta olmalıdır.
Yani gereksiz malzemelerle çantalarınızı doldurmak yerine tecrübe ile yola çıkarak alacağınız malzemeleri uzun vadede kullanmaya çalışın.

BALIK TUTMAYA NEREDEN BAŞLANMALI


Balık tutmaya karar verdikten sonra yapmanız gereken ilk iş malzeme alışverişi yapmak..Aslında yapılması lazım olan ilk iş tutulacağı balık hakkında fikir sahibi olmak ve malzemesini ona göre almak olmalıdır. Tutması kolay olan ve halk tarafından en çok tutulan,  bilinen  balıkları ( istavrit veya kefal gibi ) hedef alarak işe başlayabilirsiniz. Bununla birlikte  tecrübeli balıkçılardan yardım isteyebilirsiniz. 
 Balığı yakalama tekniği yanında hangi balığı ve nerede  yakalamak istediğiniz de önemli.  Balığı yakalama tekniklerini şöyle sıralayabiliriz.
  • Oltayı kullanma şekli : Uzak atış, yakın atış, makaralı veya makarasız olta vb. 
  • Yemin takılış şekli : Canlı, ölü veya sahte yem 
  • Olta takımı ve yardımcı araç – gereçler : Şamandıralı olta, çapari, yemli takım vb. 
Gereksiz balık malzemesi almak yerine daha dikkatli davranarak bilinçli bir şekilde nasıl balık avlamaya başlayabileceğiniz önemli.

17 Haziran 2013 Pazartesi

ÇİNEKOP



Çinekop tadından vazgeçemediğimiz bir balık türüdür. Avını direk olarak değilde yavaş yavaş emerek eriten bir balık türüdür.dişleri çok keskindir. Öyleki misinayı yemle birlikte ağzına alırsa, misinanızı kurtarmak mucize olur.Çinekopun büyüğüne sarıkanat biraz daha büyüyünce lüfer, biraz daha büyüyünce kofana olur.Her ayrı dönemde eti ayrı lezzetlidir. Şahane bir balık türüdür.
biraz tecrübe sahibi iseniz  galata köprüsünde istavritin ortalarda olmadığı saatlerde  oltayı atarsanız  şahane balık alırsınız. Çinekop gelince nasıl anlarsınız ; Diğer balıkların tam tersine, oltanız aşağıya değilde yukarı kalkar iğnenin takılması için  oltanızı sert bir şekilde yukarı doğru çekiniz. Zaman kaybetmeden misinayı sarmak gerekir.

 Ençok tercih edilen yol yemli takım ile çinekop avlamaktır. Bunun nedeni ise çinekop istavriti seven bir balıktır.  Takımınızda yem olarak istavriti kullanırsanız çinekopların oltanıza takılmasıkolay olacaktır. Fakat şunuda unutmamak lazım  kullanacağınız istavritlerin taze olmasına dikkat etmek lazım Çünkü çinekoplar  istavritin taze veya bayatmı olduğunu anlayacak kadar zeki bir balık türüdür. 

16 Haziran 2013 Pazar

İĞNE ÇEŞİTLERİ

ABERDEEN



Bu  iğnenin  özelliği  uzun olan bedendir. Ayrıca ağız kısmı, dairesel olup, uç kısmı biraz daha uzundur. Kalkan, mezgit, levrek gibi balıklar ki bunlar yemi yutan balıklardır. Yemi yutan balıklarda iğnenin çoğu ağızda kaldığı için ve balığı sağlam tuttuğu için daha çok tercih edilen bir iğne çeşididir.
Aynı zamanda iğneyi balıktan ayırmakta kolaydır.
Uzun beden sayesinde canlı yemler, sülük ve yaprak yemler için uygundurlar.
KİRBY



Bu iğnelerin  özelliği, ağız ve dirsek kısmının yamuk olmasıdır. uç bedene doğru uzanır. Bu sayede, yemden parça alıp gitmeyi seven balıklar için son derece etkili bir tuzak hazırlar. . İzmarit, lüfer, istavrit gibi balıklarda ortalama etki gösterir. Fakat diğer balıklar içinde uygundur, açılmaya dayanıklıdırlar.
Canlı yemler için uygun değildir. Kıvrımlı dirsek canlı balığı çok çabuk hırpalar.

LİMERİCK



Bu tür Kirby'ye çok benzesede,  uç kısmının bedene paralel olması   bedene paralel  ile ondan ayrılır. Diğer yandan ilk anda görülmeyen özelliği, dirseğin dövülerek açılmaya karşı güçlendirilmiş olmasıdır. Kirby'den daha zor açılan, özellikle alabalık gibi seri hareket eden balıklarda etkilidir. Fly ve kurt kullanımında çok etkilidir.

COARSE



Normalde aynı olan bu iğneler, limerick'ten daha kısadır. İzmarit, kefal gibi emerek yutan balıklarda daha etkilidirler.
CHİNU



Ortası geniş bedeni kısa olan bu iğne çeşidi de özellikle kesilmiş karides, kurt, lokma beyaz yem gibi küçük parça yemlerle, balık yumurtaları, mısır vs. kullanımı için uygundur. Geniş ağız sayesinde iğnenin ucu serbest kalır ve balığın ağzına daha kolay oturur. Yapısal olarak beden kalındır ve misina için göz kullanılır. Bu sayede, çipura, mercan, sazan gibi balıklar için uygun olurlar.

KAHLE



Bu iğneler  çember iğnelere benzerler. Fakat ucun bedenden uzak olması, onları çember olmaktan da uzaklaştırır.  canlı yemde etkindir. Yem, nispeten düz olan dirsek üzerinde yerleşir. Misina yukarıdan çektiği için, nispeten yere paralel durur ve balık gelip yutunca, genelde tasma filan pek gerekmeden yakalanmış olur. Fakat çember iğnelerin aksine, genelde balığın midesine oturduğu için ölümcüldür.

 

ALABALIK TUTMA TEKNİKLERİ

Alabalık ilk bahar aylarında daha çok olduğu için bu aylarda avlanmak daha iyi sonuç verebilir.Misinanızın kalınlığı 0.25 olmalıdır.İlk bahar aylarında solucanla yapılan avlanma şansınızı dahada artırır. Mantarınızda ince uzun olmalı suya batmaması için.Avlanma yerlerinde çakıl olması şansınızı zora sokacaktır. Balık oltaya takıldığında, oltayı yukarı değilde yan tarafa sertçe çekip oltanın ucunu suya batırıp makineyi sarmak lazım.Oltaya taktığınız solucanın diri olması daha iyi sonuç verecektir. Göl ve dere kenarlarında kayaların üzerinde ilk bahar aylarında bulunan böcek ve çekirge ile de iyi sonuçlar alabilirsiniz.
.

15 Haziran 2013 Cumartesi

AMATÖR ZARGANA AVI

Zargana balığı yapısı itibarı ile bize kılıç balığını anımsatır.Zargana balıkları ağırlıkları 200 ile 300 gram arasında değişmektedir. Boyları ise 60 cm yi bulabilmektedir.Ege,Marmara, Akdeniz ve Karadenizde bulunmaktadırlar.Zargana balığı lüfer, kofana, ve akya, balıkları için yem olarak kullanılabilir.Zargana; nisan, mayıs, haziran, temmuz, ağostus ve eylül ayına kadar avlanılabilir.Amatör balıkçılar için en güzel yönü kıyı kesimlerde avlanılmasıdır.Zargana avında kullanılacak yemleri sıralayacak olursak fileto sardalye gümüş hamsi kefal yavrusu ve zargana ipeği ile avlanma yapılabilir.zargana su üstüne yakın yüzdüklerinden en iyi takım şamandıralı takımdır. oltamızın misinası fazla kalın olmamasına dikkat etmek gerekir. zargana misinaya zarar veren balık değildir.bu nedenle misina kalınlığı 0,30  numarayı geçmemelidir.

14 Haziran 2013 Cuma

OLTA İLE BALIK TUTMAK

Olta balıkçılığı, bir hobi, zevk işidir. Onun için herkesin hobileri farklı olduğu gibi oltayla balık tutmak herkesin yapabileceği bir iş değildir. Çünkü gerçekten sabır isteyen bir iştir ve malesef bazen çok sabırsız olup belki bekleyince, biraz sabredince sonuç olarak çok güzel şeyler görebiliriz. Bazen saatlerce beklersiniz veya gün boyu hiç alamassınız ama bu işi yapanlar tabikide balık almak birinci amaçları ama denize karşı olmak, denizden gelen rüzgarı ciğerlerinize çekmek, deşarj olmanıza neden olur.  İnanın ki stres diye bir şey kalmaz. Hele balığınızıda aldınızmı keyfiniz on numara olur. olta balıkçılığı kesinlikle ticari kazanç gayesi gütmemelidir. İş  ticaret olunca yaptığınız işten zevk alacağınızı sanmıyorum çünkü almakla mutlu olduğunuz şeyi  satmak sonderece  yanlış bir şey olsa gerek.

13 Haziran 2013 Perşembe

ETLERİNE GÖRE BALIK ÇEŞİTLERİ

BEYAZ ETLİ BALIKLAR: karaciğerleri oldukça yağlıdır diğer balıık çeşitlerine göre sindirimi daha kolaydır. alabalık ,akya bakalyaro ,tekir,mırlan,çipura, dil ,pisi, dülger ,levrek,fener, gelincik, mezgit,  kalkan , karagöz, kefal,  kupes, lagus, kırlangıç, lüfer, mercan, mırmır, orfoz, trança,  sudak, turna, yayın, karides , ahtapot, sübye ,kalamar, pavurya istakoz beyaz etli balık çeşitleridir.
SİYAH ETLİ BALIKLAR:Kasları yağ deposu görevi görür. sindirimi daha zordur ve ayrıca daha yağlı ve lezzetlidirler.hamsi , gümüş, yılanbalığı, istavrit, izmarit, uskumru, kolyoz, somon ,sardalye,  alabalık ,palamut ,kılıçbalığı , zargana, torik, tirsi, sazan, midye, siyah, etli, blık, çeşitleridir.
PULLU BALIKLAR:   çiura, barbunya, berlam, gümüş, hamsi, hani ,karaköz, kefa,l kupez, lipson , çinekop ,mercan, sazan, sardalye, sudak, turna, sinarit, trança, pullu balık çeşitleridir.,
PULSUZ BALIK ÇEŞİTLERİ: alabalık, çinekop, bakalyaro, akya, dil, dülger, gelincik, istavrit, kalkan, kılıç, kırlangıç, kofana, kolyoz, lahos, levrek, lüfer, mezgit, mirlan, orfoz, orkinos, palamut ,pisi, torik, uskumru, zargana, pulsuz ,balık, çeşitleridir.

BALIK ETİNİN ÖZELLİKLERİ

Balık eti diğer et ürünlerine göre haha körpedir ve bağlantı dokuları bulunmaz. Balıklarda kas yapısı kısa liflerden ve iyi bağlayıcı dokulardan oluşur. Bu nedenle balık eti diğer et ürünlerine göre daha çabuk dağılmaktadır ve bu dağılmanın nedeni kısa kas lifleridir.  Balığı fazla pişirmek etinin dağılmasına  neden  olabilir.
      Balık çok iyi bir beslenme kaynağıdır. tam bir vitamin deposu olmak la birlikte  fosfor,iyot ve kalsiyom depolsudur. Protein açısından da çok zengindir balık eti. Balık etinde şeker ve nişastanın diğer etlere göre az olması çabuk sindirilmesine neden olur. Buda sindirim sistemi için ayrıca önem arz etmektedir.

12 Haziran 2013 Çarşamba

BALIK SATIN ALIRKEN HAZIRLARKEN VE PİŞİRİRKEN NELERE DİKKAT ETMEK GEREKİR

1-Balığın kalitesi tazeliği ile ölçülür.Balık satın alırken gözlerinin parlak ve lekesiz, pulları ve yüzgeçleri diri olması lazım ayrıca deriye parmakla bastırınca parmağın bıraktığı izin hemen kaybolması lazım.
2-Her balık mevsiminde satın alınmalı.
3-Konserve balık alırken son kullanma tarihine ,üretim izni varmı yokmu kutu üzerinde delik yıpranma olup olmadığına dikkat etmek lazım.
4-Taze balıkları satın aldıktan sonra iki saatten fazla oda sıcaklığında bekletmemek lazım.Pişirilinceye kadar pulları temizlenmeli gerekirse derisini yüzmeli yıkayıp iyice temizledikten sonra buzdulabı ısısında muhafaza edilmelidir.Balıkların buzdulabı ısısında 1-2 gün dondurucu kısmında ise 3-6 ay saklanması uygundur.
5-Balık pişirmede en sağlıklı yöntem buğulama, haşlama, veya yağsız tavada pişirmedir.Kızartma yöntemi balığın besin değerinin azalmasına ve zararlı maddelerin oluşumuna neden olur.
6-Çiğ balık ve deniz ürünleri, parazitler bazı bakteri ve virüsler açısından risk oluşturur.Ayrıca B1 vitamini eksikliğine neden olduğundan çiğ veya az pişmiş şekliyle tüketilmesi sakıncalıdır.

11 Haziran 2013 Salı

KEFAL BALIĞI AVI

Sanılananın aksine çok kurnaz ve ürkek olan kefal ve sanılananın aksine lezzetli bir ete sahiptir .Yaşam alanı çok geniş olan kefal genelde sürüler halinde dolaşırlar. Yakalanması çok zevkli balıktır.ayrıca akarsularda ve denizlerde yaşayabilen balık türlerinden bir tanesidir.
Yakalama Teknikleri:
1-SARMA YÖNTEMİ:Küçük bir köpük üstüne rulo şeklinde  sarılan ekmeğe 10-15 adet iğne ile dolayarak  yapılan avlanma yöntemidir.İğnelerin büyüklüğü balığın boyuna göre orantılı bir değişir. ancak ideal olanı 8-9-10 numaralı iğnelerdir. bu yöntem genelde balık su yüzeyinde iken kullanılır. ve çok zevkli bir balık avlama yöntemidir.


ŞAMANDRALI YÖNTEM:Belli aralıklarla misineye bağlanan 4 adet iğne ile yapılan ve bu iğnelere takılan kurtlara gelir. misinenin başında bulunan şamandıra dan dolayı dibe batmaz balık gelince şamandırayı bir karış suyun dibine çeker ve zaten balığın olduğu anlaşılır.bu yöntem biraz daha sabır isteyen bir yöntemdir.Bu yöntem balık suyun altında iken kullanılan bir tekniktir.

OLTA BALIKÇILIĞINA YENİ BAŞLAYANLAR

Olta balıkçılığına yeni başlayanlar öncelikle iyi bir oltaya sahip olmaları lazım. Özellikle makaranın bilye sayısı fazla olsun,olsun ki avınızı rahat bir şekilde zorlanmadan çekebilesiniz.
 Olta balıkçılığında diğer önemli olan etken de sabır. çünkü bazen saatlerce bekleyebilirsiniz ama bu sizi yıldırmasın balık bir başladımı ihtiyacınızdan daha fazlasını alırsınız.
İyi oltayı aldınız ama malzemeye fazla para vermemenizi tavsiye ederim. bu nedenle yeni başlayanların istavrit sardalye, kolyoz, kefal gibi kolay avları tercih etmesini  tavsiye ederim. Bu balıklar için gereken malzeme bir çapari birde kurşun, maliyeti en fazla 3 tl dir. Alın oltanızı size en yakın balık tutulan yere gidin. tabi burda ilk yardım da çok önemli malzemeyi aldığınız yerden veya size yakın kişilerden yardım alabilirsiniz.
    Balık avlamak için gün doğumu ve gün batımına yakın saatlerde daha iyi balık tutacağınızıda unutmayın.
Çapari ile balık tutarken oltayı savurduktan sonra misinanın ağırlıkla biraz aşağıya gitmesine izin verin ve daha sonra oltayı kilitleyip oltanızı aşağı yukarı sağa sola hareket ettirip çaparideki beyaz veya yeşil tüylerin  balığın dikkatini çekebileceği gibi suda yaptığı ve gerisinde bıraktığı iz balık benzetimi yaparak istavritin oltaya atılmasını sağlayacaktır.
özetleyecek olursak bu işte yeni arkadaşlarımız için küçük balıktan başlamaları önerilir.fazla masraftan kaçınsınlar. balık tutulan yerde hem ekonomik hemde istediğiniz malzemeyi bulursunuz yani size lazım olan malzemeyi alın.
 SORU:Hangi balığı hangi yemle tutarım?
CEVAP:istavrit,kolyoz, uskumru:::Çapari
            Kefal::ekmek,kurt
            Zargana:: ipek
            ispari,izmarit, kocagöz,karagöz ::::tavuk mamun sülünez
            lüfer, levrek, turna, akya::sahte kaşık kalem
            çupra ::yengeç
            kalamar::: zoka(aydınlatma gerekir)

10 Haziran 2013 Pazartesi

İSTANBUL'DA BALIK TUTULACAK YERLER

Balık meraklıları nerede balık tutacaklırını iyi bilir. Ama bu işe yeni başlamış ve başlamayı düşünenler için İstanbul'da balık tutulacak yerleri sıraladık.

-Galata Köprüsü amatör, profesyonel balıkçıların vazgeçemediği bir yer
-Sarayburnu
-Unkapanı Köprüsü
-Karaköy
-Kabataş
-Tarabya
-Aşiyan
-Üsküdar
-Kefeli Köy
-Kuleli
-Avcılar- Ambarlı Sahili
-Kandilli...